Tuesday, February 8, 2011

UPDATE: Fast food znižuje IQ!

Tak povedali na BBC a je len otázkou času, kedy o tom budeme počuť v slovenských médiách. Prosím: tu o tom píšu. Presný a doslovne preložený titulok síce znie: Zdravá strava zvyšuje IQ detí. Ale všetci vieme, čo je skutočným odkazom. Čo nám teraz potvrdili, je to, že tuční ľudia sú hlúpi, lebo z tých všetkých hamburgerov a sladkostí človek osprostie, takže si dajte na obed šalát. Ale teraz vážne. Pokúsim sa celú túto story rozobrať na drobné, pretože je to naozaj zaujímavé.

Po krátkom prehliadnutí je jasné, že článok samotný neuvádza svoj zdroj, iba veľmi vágne odkazuje na štúdiu Bristolskej univerzity. Je to dôležitá klauzulka, pretože v očiach širokej verejnosti v kódovanom jazyku hovorí toto: Vedci zistili, že... Je fuk, že tí vedci majú mená a že minimálne abstrakt onej štúdie je dostupný na internete. Verejnosť si vystačí s konštatovaním, že niekto chytrý dačo zistil. Až túto správu preberú médiá u nás, budú to hneď a razom britskí vedci z renomovanej univerzity a to im dodá ešte väčší punc dôležitosti. (Ak by to zistili slovenskí vedci, pogratulovali by sme si, že to boli naši a málokto by si všimol, čo vlastne zistili. Fokus príbehu sa mení aj v závislosti od detailov ako je tento.)

Článok samotný otvára veta, ktorá si zasluhuje pozornosť preto, lebo málokto na slovensku vie, že "chips" v angličtine nie sú zemiakové lupienky, ale hranolky. (Čipsy sa povedia "crisps". To len tak na okraj, aby som vyzerala, že sa tu na mňa niečo nalepilo. A ak to náhodou niekto v slovenskej tlači preberie, budete hneď vedieť na akej úrovni je jeho jayzková znalosť, ak to bude o čipsoch a nie hranolkách.) Žarty bokom. 

"Hranolky, čokoláda a sladkosti môžu mať negatívny vplyv na inteligenciu detí."

Chápete? Titulok hovorí, že zdravá strava IQ zvyšuje. Opak zdravej stravy je to, čo sme vymenovali a ak sa vaše deti nedostanú na výšku, viete, kde sa stala chyba. Netreba ďalej čítať nič viac, pretože toto je hlavným odkazom celej správy. Ale pre doplnenie sa v štúdii sledovali stravovacie návyky detí od veku 3 rokov a vo veku 8 a pol sa im urobil štandardizovaný IQ test. Podľa článku sa strava bohatá na polotovary a hotové jedlá ("fast food") vo veku 3 rokov odzrkadlila vo veku 8 rokov na mierne zníženom IQ.

Ako mierne? Článok je rozdelený na polovice výraznou hlavičkou "Brain development". Totiž ľudské mozgy sa vyvíjajú najviac v období detstva a tento vývoj je dôležitejší ako všetko ostatné. Autori článku mali potrebu vás o tomto informovať a troška odpútať pozornosť, aby ste pri prečítaní nasledovného tak škaredo negánili: Strava, bohatá na polotovary sa spája s IQ nižším len o pár bodov, ako je IQ detí, ktoré sa od veku 3 rokov stravovali výlučne zdravo (zelenina, ryby, šalát, ryža atď.). "Mladým rodičom treba poradiť v otázke stravovania, všetci vieme aký má takáto strava krátkodobý dopad, ukázalo sa, že aj dlhodobý, štúdia potvrdila to, čo sme už tušili,..." Bla, bla bláá.... Tretinu článku vlastne tvoria vyjadrenia dietológov, poradcov a rôznych ľudí, čo sa zaoberajú stravou, ale so samotnou štúdiou nič nemajú.

Realita je nasledovná. Tu je abstrakt, ku ktorému sa dá dostať veľmi rýchlo ak človek vie, kde hľadať a sleduje na Twitteri správnych ľudí. Tu je tlačová správa (PDF). A teraz nasleduje zábava: nájdite 10 rozdielov medzi tým, čo tvrdí  (je takmer jedno, či explicitne, alebo to len naznačuje) článok a tým, čo zistila štúdia. Našli ste viac? Je to fuk. 

Nič z tej štúdie nie je relevantné. Vplyv na IQ detí má všeličo možné, nie len strava a stravovacie návyky. Štúdia mnoho z týchto faktorov zohľadňuje. Medzi inými je to však to, či sa, alebo ako veľmi svojim deťom venujú rodičia. Toto je jeden z tých faktorov, na ktoré britskí vedci zabudli. Hneď z luftu viem povedať, že rodičia, čo svoje deti kŕmia polotovarmi, to robia väčšinou pre nedostatok času (a preto, lebo 10 z 10 detí preferuje pred špenátom hranolky), čiže rodičia, čo majú dosť času na to, aby do detailov kontrolovali stravu svojich detí sa im zrejme venujú viac.

Je jasné, že autori článku sa štúdiou nechali len inšpirovať. Koho zaujíma zistenie, že deti, ktoré vo veku 3 rokov prijímali stravu viac zloženú z polotovarov mali v priemere o 1,67 boda nižšie IQ vo veku 8 rokov, ako ich rovesníci? Nikoho. 1,67 bodov je sotva markantný rozdiel ak sa bavíme o výsledkoch štandardizovaných IQ testov. Preto to v BBC veľmi nerozmazávajú a namiesto toho hovoria o rozdiele "až" niekoľko bodov, ktorý si vymysleli. (Nehovoriac o tom, čo vlastne o ľuďoch hovorí výška IQ...) Štúdia samotná možno zlyhala v zohľadnení všetkých faktorov, ktoré výšku IQ ovplyvňujú. Správy v BBC ich však odignorovali takmer úplne.  

Okrem toho najväčší vplyv na IQ má genetika. (Rodičom týchto detí IQ nikto nezmeral.) Môžete vaše ratolesti napchávať antioxidantami od rána do večera a obcházdať McDonalds oblúkmi, s päť kilometrovým polomerom, môžete im púšťať Mozarta od momentu, keď pozitívny tehotenský test ukáže farebnú čiarku. Alebo ich môžete odchovať na hranolkách s kečupom a dávať im hamburgre a čokoládu od momentu keď budú schopné konzumovať pevnú stravu. Tento článok je napísaný pre rodičov, ktorí si myslia, že toto je to, na čom naozaj záleží. Pre tých, čo sa cítia nadradene, pretože ich dieťa má zakázané jesť sladkosti a raz pôjde na vysokú.

Až táto správa príde k nám, bude prevzatá z BBC. Viem to, lebo to tak je vždy. Pátrať po zdroji sa chce málokomu a ešte menej sa chce novinárom lúštiť abstrakty vedeckých štúdií. A až si to čitatelia prečítajú, prvé, čo si vybavia budú morbídne obézni ľudia, napchávajúci sa niečím smaženým. A potom sa budú cítiť dobre a tak nejako ľahšie. A ak ich dieťa zjedlo na desiatu banán, ich rodičovská povinnosť je splnená.


9.február 2011, JE TO TU: "Hranolčeky znižujú IQ a platí to predovšetkým pri tých najmenších. Našich detí. Nezdravé jedlo sa kruto podpisuje pod ich inteligenciu." Toľko Čas.sk., ktorý článok prevzal zo Sunu. Namiesto neznámych expertov sa u nich vyjadril hneď Jamie Oliver- veď kto iný ako celebrita z TV obrazovky by sa mal vyjadrovať v otázkach štúdií detského stravovania a jeho vplyvu na inteligenciu. Sun má samozrejme troška inú agendu ako BBC, takže su na záver nemohli odpustiť toto: "Veď variť chutne bez chémie a ďalších nezdravých prísad nie je žiadna veda." Ako sa tu vravieva: Don't even get me started!

5 comments:

Anonymous said...

Dakujem.

Unknown said...

message chápeme,
už sa teším keď to bude na smečku

len nesúhlasím s tou rovnicou iq-genetika, respektíve je to asi tak problematické ako iq-zelenina, ako to očistiť aby sme na to mohli prísť etc.
vlastne iq, iq, čo je to? impotent quaker?

ponaučenie, z bbc sa dá veriť iba pythonovcom, ale aj tu by som bol opatrný, ovce predsa nevedia lietať

S. said...

Feri, medzi IQ a genetikou nie je rovnitko. Celkovo presne kvantifikovat inteligenciu sa imho neda, takze o to irelevantnejsi je ten priemerny rozdiel -1,67 bodov pre deti, ktore sa stravuju viac polotovarmi a pod. (btw. do toho som uz rypat nechcela, ale pre ucely studie, ktora spracovavala udaje az takmer 4000 deti boli pouzite skratene verzie IQ testov)

Sotva sa teraz plieskaju po cele rodicia tisicov deciek v Britanii, ktori toto citali, pretoze zrujnovali sance svojich deti stat sa jadrovymi fyzikmi a fyzickami alebo vynalezcami vakciny proti rakovine atd.

katka.g said...

Dobry, sledujete Bena Goldacra? Myslim, ze by sa Vam jeho blog pacil:
http://www.badscience.net/
Venuje sa presne takymto veciam.

Anonymous said...

je to na sme ako kratka info s komentom : zrejme priamo vplýva na ich budúce schopnosti- a odkazom na Guardiane, kde je 1,67 boda spomenutých. cize nie fiiha ale zrejme
http://veda.sme.sk/c/5763938/cokolada-je-superjedlo.html