Wednesday, August 10, 2011

Ako sa žije v Anglicku dnes

Pred niekoľkými dňami ma oslovili jedny slovenské noviny, či by som nenapísala niečo o živote vo Veľkej Británii. Ale keďže sa medzitých odohrali tragické udalosti v Osle, pri ktorých takmer sto ľudí bolo zavraždených, šéfredaktor sa rozhodol zmeniť uhol pohľadu a článok o živote v Anglicku sa zrazu mal zaoberať témou multikulturalizmu, špeciálne toho, ktorý tak povestne zlyháva. Prečo? Pretože sa naň odvolával aj vraždiaci nór.

Pár dní neskôr a v Londýne sa strhli nepokoje, postupne sa rozširujúce do ďalších britských miest. Môžete sa staviť, že slovenské médiá budú hlavne rozmazávať rasu a etnicitu rabujúcej mládeže. Ak aj nie priamo, tak nepriamo, pomocou správ o EDL (English Defense Legue), ultra pravicových radikáloch, ktorí sa prihlásili k dobrovoľnému stráženiu ulíc v meste Luton, o čom všetci okamžite informovali. Bol to taký jemný náznak, poukázanie, farebný identifikátor páchateľov. (Nezabudli pripomenúť ani nórskeho vraha, ktorý si ich pochvaľuje.) Čo slovenské médiá už nenapísali, je to, že v Lutone takmer žiadne nepokoje do teraz neboli. Ale žije tam veľká komunita prisťahovalcov a moslimov, inými slovami toto je asi ako keby sa Slovenská pospolitosť rozhodla presťahovať na Luník IX a počas štrajkov v Bratislave, Trnave a neviem-kde, by vydali vyhlásenie, že budú v rómskych osadách, kde bol do vtedy pokoj, strážiť poriadok. Zamyslenia schopný človek hneď vidí, že to je pomerne sprostá a zle schovaná provokácia a potenciálny recept na ďalšie nepokoje.

Pre slovákov strašne dôležitý údaj bola rasa výtržníkov. Podľa Nadi, ktorá informovala v Sme o rabovaní v Londýne "sú to prevažne nezamestnaní Londýnčania z nižších vrstiev, asi tri štvrtiny černochov". (Rada by som vedela koľko je tých "nižších vrstiev" a ako k nim prišla, plus ktoré samozrejme sú tie, z ktorých pochádzajú páchatelia.) Prvý odsúdený účastník (zatknutý cez víkend!) bol však zamestnaný ako asistent učiteľa, mnohí ďalší sú študenti, čo trocha narúša stereotypnú predstavu nespokojnej a chudobnej mládeže. I keď samozrejme boli aj takí, čo boli trestaní už v minulosti, za rôzne priestupky.

Známy z Twitteru napísal svoju úvahu na Google+ a hneď vizuálne pospájal slovenských rómov s britskou mládežou a nepokojmi na parížskych predmestiach, lebo všetci boli "tmavšej pleti". Keď som si dovolila podotknúť, že to je odveci, bolo mi povedané, že "farba pleti je relevantná, pretože treba identifikovať zdroj problému". A Británia je natoľko politicky korektná, že nechce vidieť, že za všetko môžu tmavší občania, alebo tak nejako, a tí sú v podstate rovnakí všade, cigán, ako černoch, ako pakistánec... Alebo čo.

Na Slovensku je bežné, že ak je nejaká skupina ľudí zastúpená väčšinou, alebo je ľahšie identifikovateľná, ostatné skupiny a indivíduá sa ignorujú. Preto na Slovensku kradnú iba cigáni a v anglických mestách rabujú černosi (i keď to samozrejme vôbec nie je pravda). Podľa mnohých slovákov je toto v poriadku a napríklad snahu britských médií neočierňovať celé skupiny svojich občanov nechápu, zosmiešňujú ako prehnanú politickú korektnosť, alebo ju považujú za neschopnosť vidieť problematiku jasnými očami. Napríklad také BBC, ktoré vačšinou hovorilo o páchateľoch nepokojov a rabovania, ako o mládeži, často zároveň upozorňovalo na to, že i keď vek niektorých účastníkov výtržností je šokujúco nízky, rovnako sa vyskytli aj starší páchatelia a nielen muži, ale aj ženy a dievčatá a údajne rabovala aj príležitostná kočíkujúca mamička. Nikto nestrácal čas farebnými komentármi, pretože na pôvode, etnicite a rase absolútne nezáleží, rovnako ako na pohlaví a náboženstve.

Pre domácich nie je podstatná farba páchateľov, ani ich etnický pôvod, nezáleží na tom, kde bývali a či je to chudobná štvrť, keďže oveľa dôležitejšie faktory sú môžno ich chudoba a nevzdelanosť, či neexistujúce rodinné zázemie. Alebo možno ani to nie a záleží jednoducho len na čistom oportunizme. Ľudia nerabujú, lebo hladujú, ani preto, lebo protestujú, alebo majú tmavšiu pleť. Rabujú, lebo môžu a nikto im v tom priamo na mieste nezabránil. A to je pravdepodobne oveľa desivejšie, než akákoľvek iná možnosť.


Na Slovensku sa takmer nikto nezmienil o tom, že sa veľké skupinky tých toľko obávaných prisťahovalcov spojili a lúpežným hordám zablokovali vstup do svojich štvrtí (Kurdovia, Turci a Sikhovia). Objavili sa správy o tom, ako moslimovia spolu so židovskou komunitou zabránili vyrabovaniu synagógy, o tom, ako futbaloví fanúšikovia strážili časť svojej štvrte atď. atp. Rasový profil tých, čo prišli dobrovoľne zametať v utorok ráno ulice po nepokojoch je takmer rovnaký, ako tých, čo ich noc predtým demolovali. Ja viem, takéto reklamy na multikulturalizmus sa na Slovensku nenosia. Ale realita anglických miest už multikultúrna je. To, čo zlyháva nie je multikulturalizmus, ale integrácia. Tam, kde je segregácia, kde sa deti na uliciach spolu nehrajú, nechodia spolu do škôl, tam môže dochádzať jedine ku konfliktom. Presne tým, ktorých sa tak bojí silne segregovaná slovenská spoločnosť, so svojou záľubou vo farebných komentároch. Anglické médiá trpia svojimi špecifickými šedými zákalmi a píšu občas bludy, ale tá údajná prehnaná politická korektnosť, na ktorú slováci tak radi nadávajú, k nim rozhodne nepatrí. A hlavne, ako sa dá brať vážne výčitka politickej korektnosti od niekoho, kto si o nej nanajvýš tak prečítal niečo v novinách?

Napriek všetkému, čo sa tu za posledné dni udialo, viete si predstaviť, ak by sa čosi podobné odohralo na Slovensku, že sa do Bratislavy svojvoľne nahrnú dobrovoľníci s metlami, ktorí chcú upratať po nejakých nepokojoch? V živote nikdy. Viete si predstaviť dobrovoľníkov, ktorí by slovenským policajtom, strážiacim v uliciach varili čaj? Sotva. Ale aj to sa tu deje, i keď noviny to asi nepredáva a za zmienku to preto nestojí. Toto sú však dôvody, prečo Londýn je vždy lepším miestom na život, ako Slovensko.

14 comments:

dusoft said...

kedze s komentarom suhlasim, zareagujem len na zaverecny odstavec.

to aplikovanie "kolektivnej viny" na slovensko je podobne, ako vycitas slovenskej verejnosti. stacilo sa pozriet na dianie pred MS, plno dobrovolnikov upratujucich ci skraslujucich verejne priestory. cize ide to.

no a ad nosenie caju policajtovi - mozno za 50 rokov, ked to budu z 85% slusni, rozumni ludia - preco nie. dnes, ked ma vacsina ludi negativnu skusenost (otravovanie kvoli nezmyslom na aute ci hlavohrud masirujuci si svoje ego) im naozaj ten caj nikto neprinesie.

S. said...

Dusoft, viem, ze su aj na slovensku skveli ludia, ukazalo sa, ked boli napriklad povodne. na druhej strane sa zamysli- tu nebola povoden, a keby sa toto stalo v petrzalke, vrakuni... este stale si myslis, ze by sa ludia hrnuli pomoct? nie som si tym az tak ista. MS dobrovolnici boli organizovani, pokial viem.

a s tymi policajtami mas pravdu, ale to je len dalsi dovod, preco sa tu zije lepsie.

Anonymous said...

Ukážka blogerky, ako sa žije v londýnskej bubline, vo svojom svete priateľov, vo svojom svete okruhu miest, v ktorých sa pohybuje...
To, čo ste napísali je len poskladané puzzle kdejakých informácií potlačujúcich skutočnosti, ale realita je oveľa horšia.
Vypísali ste vzťahy, ktoré sú len pro forma, de facto je rasizmus, xenofóbia a násilnícke sklony bežné všade v UK (samotní Briti majú pokrk toho, ako sa prisťahovalci stávajú viac chráneným druhom ako pôvodní obyvtelia), tá tvz. súdržnosť je len nutná ochrana vlastného majetku, nie prejav spoločenskej vyspelosti.
Mladí (nevzdelaní) a často asociálne, vulgárne sa správajúci Briti s rasistickými názormi, prisťahovalci - a či sa to niekomu páči alebo nie - ale africkí černosi a hnedí Pákistánci, Indovia a podobné typy sú tí, ktorí sú pôvodcami anarchie. Chudobní a na sociálnych dávkach závislí, sa automaticky stávajú nebezpečnou bombou pre spoločnosť, ale samotná spoločnosť nerobí nič, pre zlepšenie ich statusu, tá extrémna voľnosť, nenútenie do zodpovednosti, účelové štátne podplácanie nezamestnaných všemožnými podporami je jadro problému. Naši cigáni využívajú a zneužívajú britské dávky tak ako možno nikto iný, a nikto proti tomu nič nerobí - fiktívne/falošné rodné listy na neexistujúce deti pre sociálne dávky, kde tu na Slovensku potom majú príjmy, ktoré ďaleko prevyšujú mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí, tvrdo pracujúcich ľudí, a táto zberba nič nerobením si žije luxusný život doma, len tak..., áno, na Slovensku nikto nepohne prstom, aby to napravil, lebo to samotnému štátu pod vedením všetkých vlád vyhovuje. A vyhovovalo, ešte stále vyhovuje, to aj Británii, extrémna voľnosť skrývajúca sa za politickou korektnosťou, demokraciou, bez potreby popisovať skutočnosti a presne pojmy, strach z mediálnej kritiky za popisovanie a pomenovanie skutočnosti, a tých, ktorí sú pôvodcami nepokojov a spoločenskej anarchie, je cesta, ktorá ešte viac podnieti odpor k prisťahovalcom a ľuďom neochotných sa podriadiť spoločenským pravidlám ich novej domoviny.

Anonymous said...

Ach boze, dalsi clovek ktory vytiahol paty z domu a povazuje sa za vyssi druh lebo sa prestahoval do londyna... ten posledny odstavec to je nazorna ukazka debility. Inak ja som takisto zil v londyne, a aj inych zapadnych krajinach a moj nazor je diametralne odlisny. Cele mi to vyznelo ako ze "nevadi mi ze sa v anglicku rabuje na uliciach, hlavne je ze tu ludia policajtom varia caj a to by sa na tom hnusnom zaostalom slovensku urcite nestalo!". Trapne. Suhlasim skor s komentarom c. 3. Skus sa spytat na nazor napriklad starsich anglicanov ktorych neporazil ani hitler, prezili bombardovanie skryti v londynskom metre, ktori svojou pracovitostou budovali vyspelu spolocnost, ze co si oni myslia o sucasnych udalostiach. Takisto sa skus trosku zamylsiet a predstavit si ako to bude v Anglicku vyzerat za takych 10 rokov, a dokonca za predpokladu poklesu ekon. vykonnosti UK a znizeni zivotnej urovne strednej a chudobnej vrstvy. Samozrejme ale svojim prispevkom nechcem tvrdit ze vsetci imigranti zu zli, neviem si napriklad predstavit ze by rabovali cinania alebo indovia (nemyslim jednotlivcov). Ale ak sa primarnym motivom imigrantov stava prizivovanie sa na socialnom systeme, k nicomu dobremu to viest nemoze. Tolko moj nazor.

Anonymous said...

s blogerkou nesúhlasím: Británia už niekoľko desaťročí vychováva k politickej korektnosti a každá vláda sa vyhýba zodpovednosti pomenovať skutočné problémy a riešiť ich.V Británii funguje money-milking system a každý: priťahovalec,asylum seeker,single mothers, nezamestnaný, bez ukončeného vzdelania, atď., nájde svoju loophole v tomto systéme, ako sa dostať k peniazom od štátu. A keďže štát nevytvoril obranný mechanizmus, ako tomuto predchádzať topí sa v represii, lebo takýchto skupín pribúda.V Británii sa ľudia boja hovoriť o tradičných hodnotách, pretože by neboli dostatočne politicky korektní.Bola len otázka času, kedy sa Británii prepadne...dnes je to už skutočnosť.Podľa mňa je to potápajúci sa Titanic....
pozn. V Anglicku som žila 9 rokov,dnes som šťastná, že vychovávam svoje bilingválne deti na Slovensku, hoci omnoho skromnejšie, ale zato s vedomím, že sa musia v živote spoliehať na vlastné schopnosti a nie pomoc od štátu

aragorn_beta said...

keby som tento sloh mal oznamkovat, tak dam 3-, sledujem tu situaciu pozorne uz niekolko dni/noci a nemyslim si, ze poslednou bodkou budu nadseni ludia s metlami, tesiaci sa z upratovania po vandaloch... to, co sa stalo je jeden nebezpecny precedens, ktory ukazal neschopnost britskej policie aj verejnosti udrzat poriadok na high street! to, ze tie nepokoje a vytrznosti sa rozsirili rychlostou blesku po celom londyne, urcite neprispeje k nicomu dobremu - ako sa hovori, dobre zevraj uz bolo.... Co mi v Tvojom texte najviac chyba, je pravdepodobna pricina celeho nestastia: Britania na pokraji bankrotu = hlboke skrty v rozpocte, ktore mimo ineho mali za nasledok zatvorenie nespocetneho mnozstva mladeznickych centier
- uz vtedy sa ozvali prorocke hlasy, ze v lete dojde k vytrznostiam... zaroven skrty v rozpocte znizili stav policie a jej celkovu akcieschopnost - otvorila sa tym pandorina skrinka, ktora bohuzial uz nejde zavriet, nehovoriac o tom, ze vandali sa dozvedeli, ze vezenia su plne, co zase prilialo olej do ohna a viedlo k tretej a strtej konzekutivnej noci nepokojov .... - to co sme videli, nebola ukazka len toho co bude nasledovat o par rokov... (bohuzial mozno i skor) ale aj ilustrativny obrazok pojmu: Broken Britain, ktory bol oblubenym heslom minulorocnej volebnej kampane... odporucam pozriet film Harry Brown... rasove komentare ani nebudem komentovat, pretoze tam je ten rozdiel medzi anglickou a nasou mentalitou v mnohych nuansach priepastny, sorry...

Anonymous said...

nasegreguj si k sebe priemernu cigansku familiu

dusoft said...

S.: dobrovolnici nakoniec boli organizovani, ale motivacia vysla priamo od ludi, resp. par obcianskych iniciativ, cize cisty priklad grasroots movements.

inak zaujimave komentare, ocakaval by som nejake vulgarizmy a zatial nic :-)

S. said...

heh, mozno to bude tym, ze som uz zrusila anonymne komentare.

Unknown said...

dobre tak.
akože súhlas, výčitka akurát v tom že tie grasroots movements na svojeti nevidíš, je ich istotne pomenej, ale sú a rastú
p.s. v uk som bol krátko, ale dostal som na hubu od bieleho kindergangu (takže žiaden paki)

dolfort said...

GB - bohom zabudnutý ostrov.
No každý si môže vybrať kde bude žiť: v GB v materiálnom dostatku, alebo doma na SVK kde sa treba uskromniť, ale ešte sme neopustili všetky tradície a duchovné hodnoty.
To čo sa deje v GB vnímam ako nevyhnutný vývoj úpadku tej spoločnosti. Škoda toho.

Acyluss said...

V Bratislave som videl dobrovoľníkov upratovať a čistiť od graffiti napríklad podchod na Trnavskom Mýte. Bola medzi nimi aj najslávnejšia Adela.
Len toľko autorke.

Anonymous said...

Bigotni komentatori sa nezapru - najma ak im nie je vidiet tvar - ako tym rabujucim..
http://jurajben.blog.sk/detail-zapisky-emigranta-3--lahsie--krajsie-a-jednoduchsie..html?a=0ade23413b450fb57c46d995610f453e

Effaraitsch said...

Najhorsi je ten pocit nadradenosti ktory politicka korektnost cloveku dodava. Zial, trpi nou aj autorka blogu.

Teraz k prapricine toho preco je stereotypizovanie spravne. Teda odhliadnuc od toho, ze je cloveku prirodzene a pomaha mu prezit - bolo vyselektovanie stovkami generacii ako jedna z najlepsich pomocok. Staci sa pozriet na politicky system fungujuci vo vacsine krajin sveta. Vacsina zahlasuje, vacsina rozhoduje, jednotlivec, rozdiely a malickosti nie su dolezite. Rovnako to funguje uz aj v komunitach. Do ich fungovania nikto nemoze kecat a integraciu im nikto nenanuti. Staci, ze sa zdruzi dostatocne velky pocet odlisnych ludi a pokojne si mozu vytvorit osadu. Odtial uz cesty spat nieje. Fakt, ze cesta spat nie je je dolezity, pretoze doviest si ludi je moze kedykolvek, opak vsak nie.

Uz zacinam kecat odveci.